Aflata la doar trei kilometri de orasul Sebes din judetul Alba, rezervatia geologica Rapa Rosie este o destinatie care nu poate fi ratata daca planuiti o vacanta de hoinareala prin Romania. Tara noastra are intr-adevar lucruri senzationale care merita descoperite de catre turistul deja abonat la pachetele estivale pentru Grecia, Turcia, Croatia, Muntenegru sau Bulgaria. De ce sa nu-i acordam si tarii noastre o sansa turistica, mai ales cand ne propune sa decoperim niste locuri absolut speciale.
Intinsa pe o suprafata de 10 hectare, Rapa Rosie este un peisaj impresionant, format prin actiunea de eroziune a apei, care a reusit sa sape in straturile de nisipuri, pietrisuri cuartoase si gresii pana a reusit sa formeze ceea ce unii numesc Micul Canion al Romaniei. Cu peretii sai inalti de aproximativ 100m, formatiunea geologica pare desprinsa din Marele Canion al Statelor Unite, dar acest aspect care ne sugereaza atmosfera filmelor western, nu este singurul punct forte al parcului natural de langa Sebes. Culoarea rosiatica speciala a coloanelor, turnurilor si piramidelor construite cu maiestrie de catre natura, haurile adanci care se deschid in stanga si in dreapta, zgomotul paraiselor sangerii formate din apa de ploaie care se pavalesc in fundul vagaunilor, sunt inca o serie de argumente in favoarea vizitarii Rapei Rosii.
Punctul central al rezervatiei este reprezentat de un perete imens, aproape vertical, al carui aspect de orga ne sugereaza ca ar fi un monument ancestral. Acest perete completeaza peisajul creat de celelalte forme care decoreaza parcul natural.
Rapa Rosie pastreaza si prezinta ochiului curios si o serie de specii de plante rare. Pe ternurile sale alunecate din partea de est, poate fi regasita garoafa endemica (Dianthus serotinus), iar in valcelele se deschide un ochi de stepa cu Salvia nutans, Salvia transsilvanica, precum si exemplare rare de stejar pufos (Quercus pubescens).
Rapa Rosie este un spcactol natural care imbina perfect maretia formatiunilor geologice cu varietatea speciilor de plante rare, reusind astfel sa creeze un peisaj natural complet.
Sursa foto: rapa-rosie.ro