Atunci cand am vizitat-o prima data, am avut senzatia ca Cetatea Neamt vorbeste cel mai bine despre iscusinta, darzenia, vitejia si semetia Moldovei lui Stefan cel Mare. Cocotata aproape de varful cel mai inalt al Culmii Plesului, aceasta fortareata apara Moldova de invadatorii veniti de peste munte, din Transilvania.
Situata in partea de nord-est a judetului Neamt, la aproximativ 46 de km de Piatra Neamt si in imediata apropiere a orasului Targu Neamt, Cetatea Neamt este pratic un monument medieval exceptional, care si-a pastrat peste ani maretia.
Construita in timpul lui Petru I Musat (1375-1391), prima atestare documentara a cetatii dateaza din 1395. Perioada de glorie a edificiului este in timpul domniei lui Stefan cel Mare (1457-1504), care, intelegand rolul fortificatiilor pentru cresterea capacitatii de aparare, a intarit cetatile deja existente si a construit altele noi, Moldova fiind strajuita de un puternic sistem defensiv format din Cetatile Neamt, Suceava, Hotin, Soroca, Orhei, Tighina, Cetatea Alba si Chilia.
Istoria vorbeste de numeroase episoade de vitejie legate de aceasta fortareata, care a rezistat, in anul 1395, sub domnia lui Stefan Musat, atacului trupelor regelui maghiar Sigismund de Luxemburg, a respins in anul 1476, sub domnia lui Stefan cel Mare, atacul lui Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului, si a uimit de-a dreptul in 1691, cand plaiesii au tinut piept patru zile asediului armatei polone conduse de regele Ioan Sobieski.
Vazuta de departe, Cetatea Neamt iti dezvaluie amplasamentul natural ideal ales pentru constructia sa, care-i asigura mari posibilitati de aparare. Pozitia strategica ii conferea practic puterea de a rezista in bataliile purtate de moldoveni cu turcii sau maghiarii. Remarcabila este si calea de acces in cetate, reprezentata de un pod arcuit, sprijinit pe 11 piloni de piatra de forma prismatica.
In perioada 2007 - 2009, Cetatea Neamt a fost inchisa pentru publicul larg, intrand intr-un amplu proces de reabilitare, realizat cu fonduri europene. Lucrarile intreprinse i-au conferit practic o noua postura, acum cetatea fiind transformata intr-un muzeu cu 21 de spatii expozitionale. Vizitatorii pot vedea, de la inceputul lunii iulie 2009, sala de sfat si judecata, sala armelor, sala de provizii, bucataria cetatii, camera parcalabului, camere de locuit, paraclisul „Sf. Nicolae“, camera domnitelor, inchisoarea, „Neagra temnita“, monetaria sau iesirea secreta in caz de primejdii. Practic, aceste ultime investitii i-au asigurat Cetatii Neamt titlul de obiectiv turistic, conform normelor Uniunii Europene. 🙂
La ultima mea vizita acolo, undeva in primavara anului 2007, fortareata vorbea despre vremurile de mult apuse numai prin zidurile sale semete si prin cele cateva placute pe care erau inscriptionate informatii anemice.